مجتمع پتروشیمی شازند (اراک)

انواع ساختار سازمانی و جایگاه پتروشیمی اراک در آن - پروژه دانشجویی

انواع ساختار سازمانی و جایگاه پتروشیمی اراک در آن - پروژه دانشجویی

مجتمع پتروشیمی شازند (اراک)

انواع ساختار سازمانی و جایگاه پتروشیمی اراک در آن
این وبلاگ هیچ ارتباطی رسمی با وب سایت شرکت پتروشیمی شازند و یا خود این شرکت نداشته و صرفا" یک تحقیق دانشجویی می باشد.

بایگانی

۱۰ مطلب در دی ۱۳۹۵ ثبت شده است

استراتژی چیست؟
استراتژی می تواند به عنوان فرآیند تعیین اهداف بنیادی بلند مدت، اتخاذ شیوه کار و تخصیص منابع لازم برای تحقق این اهداف تعریف شود.

1- نظریه سنتی در مورد استراتژی – ساختار
آلفرد چندلر معتقد است استراتژی ساختار را تحت تأثیر قرار می دهد.
   اگر شرکتی فعالیتهای خود را توسعه داده و یا خواهان ادامه کار به صورت کارآمد باشد، باید ساختار جدیدی را به کار گرفته یا این که لااقل در ساختار فعلی خود تجدید نظر کند. هرگاه ساختار از استراتژی تبعیت نکند نتایج کار مطلوب نخواهد بود.

2- نظریه معاصر در مورد استراتژی – ساختار
مایلز و اسنو سازمانها را بر اساس انواع چهار گانه سازمانهای استراتژیک به شرح ذیل طبقه بندی نمودند:
الف) تدافعی؛ با تولید تعداد محدودی از محصولات برای بخش کوچکی از بازار بالقوه، در پی ثبات هستند و در این جایگاه و قلمروی محدود، برای ممانعت از ورود رقبا به حوزه کاریشان، به شدت ایستادگی می کنند.
    در نتیجه ساختاری در سازمان ایجاد می شود که از تفکیک افقی بالا، کنترل متمرکز و سلسله مراتب رسمی برای ایجاد ارتباطات، برخوردار است.
ب) آینده نگر؛ توانایی آینده نگرها در یافتن و بهره جستن از فرصتهای بازاریابی و تولید محصولات جدید نهفته است. در این گونه سازمانها ممکن است نوآوری نسبت به سودآوری از اهمیت زیادتری برخوردار باشد.
   ساختار سازمانی آنان منعطف خواهد بود. این ساختار متکی بر فناوریهای چندگانه ای است که از یکنواختی و حالت مکانیزه بودن کمی برخوردار است.
ج) تحلیلگر؛ سازمانهای تحلیل گر در تلاشند تا پی ببرند که کدام یک از دو نوع وضعیت ذکر شده بهتر است، تا در آن سرمایه گذاری کنند. آنها در جستجوی حداقل کردن ریسک و حداکثر کردن سود هستند. استراتژی آنها این است که به طرف محصولات یا بازارهای جدیدی بروند که دوام و پایداری آنها به وسیله آینده نگرها اثبات شده است. تحلیل گران حیات خود را با تقلید از دیگران سپری می کنند.
  تحلیلگران هم انعطاف پذیری و هم اثبات را جستجو می کند. آنها به وسیله ایجاد ساختاری متشکل از عناصر دوگانه فوق الذکر، به این مهم صورت عمل می پوشانند.
د) انفعالی؛ انفعالی ها یک استراتژی محدود و جزئی در پیش می گیرد. این عنوان برای تشریح الگوهای بی ثبات و گسسته است که اگر یکی از سه استراتژی پیش گفته به طور صحیح در پیش گرفته نشود نمایان می شود. به طور کلی انفعالی ها ضعیف عمل کرده و در پاسخ به محیط، واکنش مناسبی ارائه نمی دهند و نسبت به تجهیز خود به یک استراتژی ویژه برای آینده تمایل چندانی ندارند. چه چیزی می تواند علت این وضعیت باشد.
    مدیریت عالی ممکن است به طور کامل نتوانسته باشد علی رقم تغییرات فزاینده در شرایط محیطی رابطه فعلی استراتژی – ساختار معمولِ در سازمان را تغییر دهد. به هر حال سازمان در مواجه با تغییرات محیطی فاقد سازوکارهایی است که بتواند به وسیله آنها نسبت به محیط واکنش نشان دهد.

نتیجه : با توجه به استراتژی در پیش گرفته از سمت شرکت پتروشیمی شازند، این شرکت در واقع از استراتژی تحلیلگر در سازمان خود بهره می برد و ضمن آینده نگر بودن با تحلیل به موقع بازار و با توجه به رقبای بسیار قوی، همیشه در پی تولیدات بروز و پرسود می باشد.

۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ دی ۹۵ ، ۰۰:۱۱
Ma Pa

مقدمه
عوامل مختلفی در ساختار و مدیریت سازمانها تاثیر دارد. در این قسمت به تاثیر اندازه سازمان بر ساختار و مدیریت سازمانها در مرحله اول و تاثیر آن بر ساختار
شرکت پتروشیمی شازند پرداخته خواهد شد.


   درمورد اینکه چگونه اندازه سازمان تعیین و تعریف می شود بین محققین توافق های زیادی صورت گرفته است. در هشتاد درصد تحقیقات انجام شده از اندازه سازمان بعنوان یک متغیر که در واقع تعداد کل کارکنان یک سازمان را شامل می شود استفاده شده است. این موضوع با این فرضیه سازگاری دارد که چون افراد و تعاملات آنهاست که باید ساختار بندی شود لذا تعداد کل کارکنان است که دقیقاٌ به ساختار سازمانی مربوط می گردد، نه هرنوع معیار دیگر.

اندازه و پیچیدگی:


    در موسسات بازرگانی که مدیران در آن از آزادی عمل برخوردار بوده و می توانند نظر خود را اعمال نمایند ممکن است ساختار سازمانی اندازه سازمان را تعیین کند. بر اساس خاصیت تعیین کننده بودن استراتژی اگر مدیران آزادی عمل داشته باشند ممکن است به موازات افزایش فعالیت ها و تعداد کارکنانشان، ساختار سازمانی خود را پیچیده تر سازند.

اندازه و رسمیت:
   بین افزایش در اندازه سازمان و میزان رسمی بودن سازمان رابطه منطقی وجود دارد. معمولاٌ مدیریت می خواهد رفتار کارکنانش را کنترل و نظارت نماید.
نظارت مستقیم 
نظارت ازطریق مقررات رسمی.
چون این دو عامل نمی توانند جانشین هم باشند با افزایش یکی ، دیگری کاهش می یابد.

اندازه وتمرکز:


   هر عقل سلیمی می پذیرد که کنترل سازمانهای بزرگ بوسیله یک فرد، غیر ممکن است زیرا درون این سازمانها فعالیت ووظایفی صورت می گیرند که یک فرد یا مجموعه ای از افراد به تنهایی قادر به اداره آن نمی باشند. از این رو تفویض اجتناب ناپذیر است. افزایش در اندازه سازمان منجر به عدم تمرکز می شود، اما عدم تمرکز با افزایش رسمی سازی همراه می باشد و یک شرط مهم برای تحقق این امر می باشد یعنی افزایش در اندازه منتج به عدم تمرکز می شود. در رسمی سازی با افزایش در اندازه سازمان افزایش می یابد. این قوانین و مقررات به مدیریت اجازه می دهند تا تصمیم گیری را تفیض کرده و در عین حال مطمئن باشد که تصمیمات مطابق با تمایلات مدیریت عالی اتخاذ شوند.


   البته وقتی موسسه بوسیله مدیر- مالک [یا تفکر مدیر- مالک] اداره می شود مدیر حاضر است اثر بخشی را از دست داده ولی تمرکز در تصمیم گیری را بکار بندد.

نتیجه : با گذشت زمان اندازه شرکت پتروشیمی شازند به صورتی مستمر ولی نامحسوس در حال بزرگتر شدن بوده و هست. همین امر باعث شده تغییراتی در ساختار سازمان بوجود آید و روال سنتی سیستماتیک نفت را از دست بدهد. لذا این افزایش اندازه مقدار کمی در چابکی سیستم تاثیر گداشته است.

۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ دی ۹۵ ، ۰۰:۰۴
Ma Pa

محیط براساس نظریه های مدیریت، عامل مهمی در ساختار و مدیریت سازمان ها است که شرکت پتروشیمی شازند نیز از این قائده مستثنی نیست، در ادامه ضمن بررسی نظریه های مربوط به محیط، جایگاه شرکت پتروشیمی شازند در بین این نظریه ها بررسی  خواهد شد.

بخش اول:

  ادبیات محیط

محیط:  ترکیبی از موسسات یا نیروهایی که بر عملکرد سازمان تاثیر گذاشته و سازمان کنترل کمی بر آنها دارد یا اصلا کنترل ندارد. (عوامل خارج سازمانی)

1-      محیط عمومی: همه عواملی که بر سازمان تاثیر دارد ولی وابستگی آن ها نسبت به سازمان واضح و روشن نیست. مانند عوامل اقتصادی ، سیاسی ، اجتماعی ، فرهنگی و وضعیت زیست بومی.

2-      محیط خصوصی یا اختصاصی: بخشی از محیط سازمان بوده که به طور مستقیم با سازمان در تحقق اهداف مربوطه مرتبط است، محیط اختصاصی هر سازمان منحصر به فرد می باشد که با تغییر شرایط دستخوش تغییر می شود ، محیط اختصاصی یک سازمان بر اساس قلمرو انتخابی سازمان تغییر خواهد کرد، محیط اختصاصی سازمان شامل مشتریان، رقبا، موسسات و ... 

  قلمرو سازمان: ادعایی که سازمان نسبت به دامنه محصولات یا خدمات ارایه شده و همچنین بازار متصرف شده خود دارد ، قلمرو سازمان نقاط اتکای سازمان به محیط اختصاصی آن را تعیین میکند.

  محیط ذهنی و محیط واقعی: تعیین حد و مرز وابسته به ادراکات مدیران سازمان است که منجر به اتخاذ تصمیماتی در خصوص تطبیق با محیط میگردد ، معیارهای تشخیص محیط واقعی با ملاک و معیارهای ذهنی متفاوت است.

  عدم اطمینان محیطی: همه محیط ها شبیه هم نیستند ، بلکه بر اساس "عدم اطمینان محیطی" با هم تفاوت دارند، برخی ایستا و برخی پویا هستند. عدم اطمینان محیطی تهدیدی علیه اثر بخشی سازمان ها است و بدین علت مدیران به دنبال به حداقل رساندن آن هستند.

محیط ایستا: در محیط سازمان نیروهای کمی تغییر می کنند ، جایی برای ورود رقبای جدید نیست، موانع تکنولوژیکی جدید بوسیله رقبا ایجاد نمی شود ، گروه های فشار فعالیت کمی دارند، محیط به شدت بسته است و توانایی پیشرفت ندارد و دچار روزمرگی است، نظر مشتریان تاثیری بر کیفیت محصولات نخواهد داشت، ساختار سازمان در درازمدت تغییر چندانی نخواهد کرد.

محیط پویا:  در محیط  سازمان مقررات دولتی حاکم و مؤثر بر شرایط کار به شدت در حال تغییر است، رقبای جدید بطور منظم ظهور  و رشد می کنند ، جذب مواد اولیه مشکل بزرگیست که  می تواند سازمان را به چالش بکشاند . سلیقه مشتریان در حال تغییر است و سازمان متناسب با نظر مصرف کنندگان کیفیت و کمیت محصولات خود را تغییر می دهد ، برای همین رضایتمندی مشتریان اولویت هر سازمان پویایی است ، در غیر اینصورت سازمان به سرعت از گردونه رقابت خارج خواهد شد.

 محیط  پویا اطمینان محیطی بیشتری نسبت به محیط  ایستا دارد.

برنز و استاکر ساختار سازمان با توجه به نوع محیطی که در آن قرار دارد متفاوت است،   محیط سازمانی مشخص کننده نوع ساختار سازمان است. .ساختارهای ماشینی و ساختارهای ارگانیک توسط برنز و استاکر معرفی شده که در ذیل توضیح داده خواهد شد.

ساختار ماشینی: به وسیله ویژگی هایی نظیر پیچیدگی ، رسمیت زیاد و تمرکز گرایی معرفی می شوند، این ساختار  مناسب وظایف تکراری و تا حدودی ساده است و تا حد زیادی بر  رفتارهای  برنامه ریزی  شده  از  قبل  وابسته است، در پاسخ به رویداد های پیش بینی نشده نسبتا" کند عمل می کند ، در قبال تغییرات مقاومت می کند و انعطاف کافی ندارد.

ساختارهای ارگانیک:  این سازمان باز است ،دارای انعطاف کافی می باشد و آمادگی لازم را برای تغییر دارد ، بر روابط موازی به جای روابط عمودی تاکید دارد ، نفوذ در آن بر اساس مهارت و دانش صورت می گیرد ، به جای آن که بر مبنای اختیارات ناشی از پست سازمانی باشد. مسئولیت ها به صورت انعطاف پذیر تعریف شده نه بر اساس شرح شغل، تاکید بر روی مبادله اطلاعات است و  بر اساس دستورات  نیست ، سازمان قائم به فرد نیست، یعنی با جابه جایی مدیر سازمان ، محیط سازمان فعالیت خود را به نحو احسن انجام خواهد داد

لارنس و لورش :  به بررسی تفاوت های محیطی و ساختارهای سازمانی اثر بخش پرداخته اند،بر اساس این تحقیقات شرکت هایی موفق هستند که محیط داخلی ، با محیط بیرونی آنها دارای سازگاری بیشتری است.

نتیجه: سازمان پتروشیمی شازند با توجه به روند روبه رشد خود، ساختار غیر دولتی و سهامی عام و افزایش روبه رشد رقبای داخلی و خارجی مجبور شده است در گذر زمان، خود را با شرایط محیط اطراف خود وفق داده و متناسب با آن تولیدات خود را به روزرسانی کند.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۸ دی ۹۵ ، ۲۳:۵۱
Ma Pa

انواع ساختار سازمانی و جایگاه پتروشیمی شازند در آن

 

هدف: آشنایی با عناصر مشترک در سازمان ها و انواع ساختارها و سپس مقایسه سازمان پتروشیمی شازند با آن.

بخش اول: ادبیات انواع ساختار سازمان

همه سازمانها دارای ساختار منحصر به فرد، ولی در عین حال دارای عناصر مشترک با بقیه نیز هستند.

عناصر مشترک درسازمان ها:

برای طبقه بندی سازمانها هنری منیتزبرگ یک چهارچوب ارائه کرد. هر سازمان با 5 بخش اصلی که هرکدام از بخش ها که سازمان را تحت سلطه درآورد نوع خاصی از ساختار نمایان می شود.


1-      بدنه اصلی عملیات: کارکنان مرتبط با تولید (کارهای اصلی)

·         تصمیات غیر متمرکز و ساختار بورکراسی غیر حرفه ای

2-      بخش عالی سازمان: مدیران عالی دارای مسئولیت کلی سازمان

·         کنترل متمرکز و ساختار ساده

3-      بخش میانی: پیوند هسته عملیاتی به بخش عالی

·         سازمان با بخشهای خودگردان زیاد و ساختار شکل بخشی

4-      متخصصین فنی: تحلیل گرایان مسئولان اجرای استاندارد سازی ها

·         کنترل با استاندارد سازی و ساختار بوروکراسی ماشینی

5-      بخش ستاد پشتیبانی: واحدهای ستادی (خدمات پشتیبانی)

·         کنترل با نوعی تبادل و توازن دو سویه و ساختار دموکراسی

ساختار ساده: شناخت این ساختار با ویژگی هایی که دارا نیست (برهان خلف): عدم طراحی دقیق، پیچیدگی کم، رسمیت کم، اختیارات و تصمیم گیری متمرکز در دست یک نفر خاص، مناسب سازمان های تخت، دارای یک هسته عملیاتی ارگانیک.

 بورکراسی ماشینی: استاندارد سازی مفهوم کلیدی مورد تاکید همه این نوع بوروکراسی ها است.

دراین ساختار وظایف عملیاتی بسیار ساده، قوانین بسیار رسمی و حاکم برکل ساختار، وظایف در بخشهای وظیفه ای گروهبندی، اختیار متمرکز، تصمیم گیری با سلسله مراتب، ساختار دقیق، با تمایز زیاد بین فعالیت های صف و ستاد است.

 بوروکراسی حرفه ای: شکل گیری در ربع آخر قرن 20 که در آن امکان به کارگیری متخصصین آزموده برای انجام فعالیت ها در هسته عملیات به همراه کارایی ناشی از استاندارد سازی فعالیت ها (ترکیبی از استاندارد سازی و پدیده عدم تمرکز) وجود دارد.

ساختار بخشی: قدرت در ساختار بخشی در اختیار مدیران میانی است. ساختار بخشی در واقع جزء یک مجموعه از واحدهای مستقل که دارای بوروکراسی ماشینی هستند و فعالیت های آنها به وسیله دفاتر مرکزی هدایت می شود نیست.

ساختار ادهوکراسی (ساخت ویژه کار - موقت): این نوع ساختار دارای ویژگی هایی از قبیل تفکیک افقی زیاد، تفکیک عمودی کم، رسمیت کم، عدم تمرکز و حساسیت و انعطاف پذیری است. حرفه ای گرایی و رسمی سازی به طور معکوس با هم ارتباط دارند. در ادهوکراسی، قدرت بدون توجه به پست فرد در دست افراد زبده و خبره است.

1-      ادهوکراسی، با استراتژی تنوع محصول و خدمات، تغییر و تحول و همچنین ریسک پذیری بالا، سازگار و متناسب است.

2-      فنآوری مورد استفاده ادهوکراسی غیر تکراری است.

3-      محیط سازگار و مناسب ادهوکراسی محیط پویا و پیچیده است.

4-      ساختار ادهوکراسی، در سالهای اولیه چرخه حیات سازمان مناسب است.

 بخش دوم: وضعیت سازمان پتروشیمی شازند در پنج ساختار سازمانی

 با توجه به نوع فعالیت های شرکت پتروشیمی شازند که لازمه آن استفاده از نیروهای متخصص می باشد، این سازمان در ایران و کل دنیا در رده سازمان های High Tech قرار می گیرد. لذا می توان این سازمان را جزء سازمان هایی در نظر گرفت که از ساختار بروکراسی حرفه ای بهره می برند. همچنین با توجه به اهمیت نقش مدیران میانی شرکت های پتروشیمی که عموما" از افراد فنی و فوق تخصص شرکت می باشند، همچنین فرایند های رو به رشد این سازمان، می توان بخشی از ساختار این سازمان را نشأت گرفته از ساختار ادهوکراسی دانست.

 نتیجه کلی اینکه سازمان پتروشیمی شازند از ساختار بروکراسی حرفه ای بهره می برد.

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۸ دی ۹۵ ، ۲۳:۲۹
Ma Pa

مجتمع پتروشیمی شازند یکی از طرحهای زیربنایی و مهم کشور می باشد که در راستای سیاست های کلی توسعه صنایع پتروشیمی و با اهداف تامین نیاز داخلی کشور و صادرات ایجاد و به بهره برداری رسیده است.


این طرح در سال 1363 به تصویب رسید و پس از طی مراحل طراحی، مهندسی و نصب، فاز اول آن در سال 1372 در مدار تولید قرار گرفت. در ادامه کار به منظور بهبود مستمر و تولید بیشتر و متنوع تر، واحدهای دیگر مجتمع تکمیل و واحد اتوکسیلات بعنوان آخرین واحد مجتمع در سال 82 راه اندازی و در مدار تولید قرار گرفت.


از سال 1379 همزمان با تکمیل واحدها، طرح و توسعه مجتمع با هدف افزایش ظرفیت واحدها به تصویب رسید که فاز اول آن در مهرماه سال 1384 و عملیات اجرایی فاز دوم در تابستان سال 1386 به انجام رسید. ظرفیت کامل تولید این مجتمع پس از انجام طرح توسعه 1.469.000 تن در سال است.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۲ دی ۹۵ ، ۲۳:۱۷
Ma Pa

نوع شرکت:
شرکت پتروشیمی شازند از نوع سهامی عام می باشد.


موضوع فعالیت شرکت:

با توجه به ماده2 اساسنامه موضوع فعالیت شرکت عبارت است از :


احداث مجتمع پتروشیمی بمنظور فعالیت در برخی رشته های پتروشیمی و شیمیائی و صنایع وابسته به آن، تهیه و تولید انواع مواد و فرآورده های پتروشیمی از قبیل پلی اتیلن، پلی پروپیلن، بوتادین، پلی بوتادین، اسید استیک، وینیل استات، اکسید اتیلن و اتیلن گلایکول ها، دو اتیل هگزانول و بوتانلها، بوتاکلر/ آلاکلر، اتانل آمین ها.

  • تشکیل انواع شرکتها ویا مشارکت (حقوقی یا مدنی)با شرکتها.
  •  مبادرت به خرید و فروش اموال ومعاملات بازرگانی داخلی وخارجی.
  • استفاده از تسهیلات مالی واعتباری بانکها وموسسات اعتباری.
  • خرید و فروش سهام شرکتهای تولیدی و خدماتی.
  • خرید و فروش اوراق بهادار.
  • انجام عملیات خدماتی، مالی، اعتباری وبازرگانی در حدود موضوع شرکت.
  • اخذ نمایندگی، ایجاد شعبه و اعطاء نمایندگی در داخل و خارج از کشور.


انجام کلیه عملیاتی که بطور مستقیم ویا غیر مستقیم برای تحقق اهداف شرکت لازم و مفید بوده و یا در جهت اجرای موضوع شرکت ضرورت داشته باشد.

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۲ دی ۹۵ ، ۲۳:۱۵
Ma Pa
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۲ دی ۹۵ ، ۲۳:۱۲
Ma Pa

ما سهامداران، مدیران، کارکنان و دانشگران شرکت پتروشیمی شازند متفقا ارزش های زیر را جهت خلق و آفرینش آینده ای بهتر برای ایجاد شرکتی سرآمد برگزیدیم.

1) توسعه مستمر با تکیه بر خلاقیت و نوآوری در تمامی ابعاد سازمانی در راستای دستیابی به یک شرکت رقابتی موفق و دائما رو به رشد و تعالی با ارزش افزوده مداوم.

2) ارتقای نشاط سازمانی با تاکید بر ارتقای انگیزش و کرامت سرمایه های انسانی، ایجاد فضای کاری سالم ، ایمن، سرشار از احترام، اعتماد و اطمینان و به دور از هرگونه تبعیض، جهت بروز شایسته استعدادهای سازمانی و ارتقای توانمندی های آنان به ویژه با استقرار یک نظام شایسته سالاری کارآمد.

3) مشتری مداری با تمرکز بر تعاملات زنده و دو سویه در جهت ایجاد رضایت بیشتر در مشتریان با ارتقای کیفیت خدمات، تولید محصولات متنوع تر، قیمت مناسب، تحویل به موقع و افزایش اعتبار و اشتهار شرکت در نزد آنان.

4) مسئولیت اجتماعی با تمرکز بر تولیدات پاک در راستای حفظ محیط زیست و ایفای نقش موثر در تحقق نظام توسعه ملی و ارتقای تعاملات جهانی با اتکاء به مبانی اخلاقی و قائل شدن حقوق مساوی برای سایر ذینفعان و کوشش جهت دستیابی به اتحادهای داخلی و خارجی.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۲ دی ۹۵ ، ۲۳:۰۵
Ma Pa

ما با جذب، توسعه و نگهداشت سرمایه انسانی متعهد، خلاق، بهره ور و خلق محیط سازمانی پویا و یادگیرنده، از طریق فرایندهای روزآمد علمی به برتری فناورانه و تولید محور، شرکت پتروشیمی شازند را یاری می رسانیم.



۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۲ دی ۹۵ ، ۲۳:۰۴
Ma Pa
شرکت پتروشیمی اراک دارای سه نوع محصول عمده می باشد:

محصولات پایه



محصولات پلیمری


محصولات شیمیایی




۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۲ دی ۹۵ ، ۲۲:۵۲
Ma Pa